Wat is normale rouw?

Rouw komt onverwacht opzetten en laat zich niet sturen

‘Marieke, wat is normale rouw? Mijn man vlucht in zijn werk en praat amper over zijn verlies… Is dat wel goed, is dat wel normaal?’

Op gesprek om een afscheid voor te bereiden komt er soms veel op tafel. Bijvoorbeeld dat mensen zo’n behoefte hebben aan kaders wanneer ze geconfronteerd worden met rouw. Veel mensen zijn in de gelukkige omstandigheid dat ze ver in hun volwassenheid pas te maken krijgen met verlies van een naaste. En wat is dan normale rouw?

Rouw ontwricht en confronteert.

Rouw laat ons kennismaken met een wereld waar we graag ver van blijven.

Rouw komt onverwacht opzetten en laat zich niet sturen.

Dit is wat Manu Keirse er over zegt: ‘Leven is verdriet ervaren. Overleven is leren hoe ermee om te gaan’. Bijna alle rouw is normaal… Vluchten, opgaan in je werk, in jezelf gekeerd zijn of juist eindeloos spuien… Het zijn allemaal manieren om te leren je weg te vinden op een moment dat je wereld kantelt.