Verdiepen in afscheid nemen

Nu ik me steeds meer verdiep in afscheid nemen, zie ik zoveel mogelijkheden om iets persoonlijks toe te voegen. En dat zijn niet eens gekke dingen, maar juist soms heel voor de hand liggende.

Bijvoorbeeld een bijlage bij oma’s rouwkaart, geprint op groeipapier. Want oma had zulke groene vingers, ze was altijd in haar tuin te vinden. Wanneer ’s zomers dan de bloemen uit dit papier in bloei staan zijn ze een dankbaar onderwerp van gesprek, of van een stil momentje mijmeren!

Wanneer je jong bent en gezond, en geen reden hebt om sterven en afscheid nemen te zien aankomen, is dat misschien wel een mooi moment om je er eens in te verdiepen. Wat kan er? Wat past bij mij, wat past bij mijn partner? Hoe pak ik de regie over mijn eigen afscheid of dat van mijn geliefden?

Iemand die zich hier sterk voor maakt is Orlanda Adams. Zij is een bevlogen, kleurrijk mens, uitvaartbegeleider en eigenaar van het platform ‘RememberMe’. Op haar website vind je veel inspiratie en mogelijkheden.

En nee, het gaat niet om allerlei toeters en bellen, of om een circus te maken van een afscheid. Juist niet! Het gaat om dat mooie detail, waardoor je dierbare een waardevol, liefdevol, persoonlijk afscheid krijgt.

Kijk maar eens rond op deze site http://www.rememberme.nl. Informeer jezelf en je vindt mij onder het kopje ‘ritueelbegeleiders’ of ‘uitvaartsprekers’!